Lähiruokaa Länstalon tilalta

Sannaisten Länstalon tila sijaitsee Naantalin Merimaskussa, missä lounaissaariston leuto ilmasto kasvattaa joka vuosi ne ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat ja mansikat.

Länstalon tilan peltoja on viljelty jo sadan vuoden ajan Lehtosen suvun voimin. Tilan antimissa maistuu saariston puhdas ilma ja raikas merituuli.

Mansikanpoimintaa Länstalon tilalla

Historia

Aikaisin merkintä tilasta löytyy Ruotsinvallan ajalta, jolloin tilan nimi oli Sannaisten Rustholli.

Rymättylän Ahteentaasta tulleet Elis ja Martta Lehtonen ostivat Länstalon tilan 1920-luvulla. Pellot lainehtivat viljaa ja kotieläimet käyskentelivät ympäri tilaa. Perheen pojista nuorimmainen Antti otti veljensä Matin kanssa tilan hoitaakseen jo 15-vuotiaana. Myöhemmin Antti Lehtonen jatkoi yhdessä Lyyli-vaimonsa kanssa tilan pitoa. Pelloilta korjattiin viljaa, varhaisperunaa ja avomaankurkkua.

Vuonna 1986 kotitilan isännyyden otti perheen Mauri-poika. Tilalla pidettiin kotieläimiä ja viljeltiin varhaisperunaa, varhaiskaalia, avomaankurkkua sekä herneitä.

Nykytila

Länstalon tila tuottaa mansikoita, vadelmia ja herneitä. Kesän satokausi vaihtelee vuosittain kahdesta kolmeen kuukauteen. Tänä aikana tilalla häärii ulkopuolistakin työvoimaa. Isäntä kiertää pellot läpi aamuvarhain ja päivä voi alkaa.

Kypsät mansikat, vadelmat ja herneet lähtevät lähialueen myyntipisteisiin, suoraan asiakkaille. Naapuritilan kurkuista valmistetaan valkosipuli- ja chilikurkkuja sekä suolakurkkuja venäläiseen tapaan, sellaisia oikeanlaisia pastöroimattomia. Niitä sekä oliiveja, valkosipuleita ja pepperoneja myydään ympäri vuoden useissa eri myyntipisteissä Turun seudulla.

 

Mauri_ja_Oksana_Lehtonen2

Tilan isäntä ja emäntä

 

Mauri Lehtonen, Länstalon tilan isäntä tietää, että pellot kertovat kasvukauden etenemisestä, jos vain osaa tulkita. Kasvukausi Suomessa on lyhyt ja kiihkeä. Päivässä ei aina tunnit riitä, kun vastakypsynyttä satoa toimitetaan lähiruokaa arvostaville asiakkaille.

"Joka aamu käyn rutistamassa jokaisen pellon. Kokeilen, vaatiiko vettä, ja katson kasvuston."

 

Oksana Lehtonen Länstalon tilan emäntä

Tilan emäntä Oksana Lehtonen huolehtii tilan työntekijöistä sekä paperitöistä. Kun tilalla aloitettiin oliivin, valkosipulin ja pepperonin maahantuonti, oli se Oksanalle mieleinen työ.

"Suorastaan intohimoisesti järjestelen kurkkujen ja oliivien myyntipisteitä kaupoissa."